صوفیه

سؤال:

با سلام

لطفا سند این احادیث رو بررسی بفرمایید.

۱- احمد بن محمد بزنطی روایت کرده‌اند: مردی به امام صادق علیه‌السلام عرض کرد: در این زمان قومی پیدا شده‌اند که به آنها صوفی می‌گویند، درباره آن‌ها چه می‌فرمایید؟ حضرت فرمودند: «انهم اعدائنا فمن مال الیهم فهو منهم و یحشر معهم» یعنی صوفی‌ها دشمنان ما هستند، پس هر کس به آنان میل کند از آنان است و با آنان محشور خواهد شد. (‎‫سفینه البحار ج ۲ ص ۵۸ حدیقه الشیعه ص ۶۲ و اثنی عشریه ص ۲۸٫)

۲- امام رضا علیه‌السلام می‌فرمایند: «من ذکر عنده الصوفیه و لم ینکرهم بلسانه و قلبه فلیس منا و من انکرهم فکأنما جاهد الکفار بین یدی رسول الله» یعنی: هر کس در نزد او از صوفیه ذکری بشود و به زبان و دل انکار ایشان ننماید چنین کسی از ما نیست و هر کس صوفیه را انکار کند همانند کسی است که در راه خدا و رسول خدا با کفار جهاد کرده باشد. (مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج۱۲، ص: ۳۲۳)

*********************************************************************

پاسخ:

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام علیکم و رحمه الله

۱. رویت اول که مرحوم شیخ حر عاملی و بعضی دیگر از اعاظم آن را به سند صحیح دانسته‌اند، به نظر حقیر معتبر نیست و قاعدتا این بزرگان بر مبنای اخباری خودشان آن را معتبر دانسته‌اند که آن مبنا از نظر رجالیون کافی نیست.

این حدیث برای اولین بار در کتاب حدیقه الشیعه و به ظاهر از کتاب احمد بن محمد البزنطی نقل شده است که انتساب این کتاب به البزنطی محل کلام است و معتبر نیست.

در این‌که حدیقه الشیعه اثر مقدس اردبیلی است یا فرد دیگری، نیز اختلاف نظر وجود دارد، اما همان‌طور که عرض کردم، جدای از این انتساب دوم، حدیث معتبر نیست.

۲. روایت دوم هم همان موارد روایت قبل را دارد.

هر چند با مطابقت طریق صوفیه، با همه تنوعی که دارند، با آیات قرآن و روایات معتبر و سیره حضرات معصومین علیهم‌السلام معلوم می‌شود که مطابق آن نیست، اما گفته شد که این دو روات معتبر نیستند.

پیروز باشید – ریاحی

سلسله مباحثات استاد ریاحی

کتاب‌خانه قرآن و حدیث مؤسسه

فهرست درختی سایت

باز کردن همه | بستن همه