دست گذاشتن بی‌وضو بر پرچمی که نام امام حسین علیه‌السلام بر آن است چه حکمی دارد؟

در این جا برای آن که مطلب به طور کامل بیان شود، موضوع را ابتدا از ریشه بررسی می‌کنیم و آن حکم دست گذاشتن بی وضو بر نام خداوند متعال است. سپس به بیان سایر موارد از جمله نام حضرت رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم، نام ائمه اطهار و حضرت صدیقه کبری سلام‌الله‌علیهم و نام بزرگ مردان و بزرگ زنانی مانند حضرت اباالفضل، حضرت زینب و . . . علیهم‌السلام می‌پردازیم. دست گذاشتن بی وضو بر اسم جلاله «الله» بنا بر نظر عموم فقها حرام است.

چنان چه الله قسمتی از کلمه باشد، مانند عبدالله تغییری در حکم بالا ندارد.

در رابطه با لمس بدون وضوی نام خداوند به زبان‌های مختلف فقها بر دو دسته‌اند:

     گروه اول: آن را حرام می‌دانند. مانند مرحوم حضرات امام، اراکی،  گلپایگانی و آیات عظام بهجت، صافی و نوری همدانی.

     گروه دوم: بنا بر احتیاط آن را حرام می‌دانند مانند مرحوم آیات عظام خویی، فاضل لنکرانی، تبریزی و آیات عظام سیستانی، شبیری زنجانی و مقام معظم رهبری.

در رابطه با صفات خداوند نیز بین فقها اختلاف فتوا وجوددارد. برخی مانند مقام معظم رهبری لمس بدون وضوی آن را حرام و برخی نیز مانند آیات عظام خویی، سیستانی و شبیری زنجانی ترک آن را احتیاط واجب دانسته‌اند.

اما در رابطه با تماس بدن بدون وضو با نام مبارک حضرات معصومین سلام الله علیهم فقها عمدتا بر سه دسته‌اند:

     الف) دسته ای برای ترک آن احتیاط واجب قائل شده‌اند، مانند مرحوم حضرت امام، گلپایگانی، فاضل لنکرانی و آیات عظام بهجت و صافی گلپایگانی.

    ب) دسته دوم ترک آن را احتیاط مستحب دانسته‌اند. مانند مرحوم آیت  عظام اراکی، خویی، تبریزی و آیات عظام سیستانی، شبیری زنجانی، نوری همدانی.

    ج) دسته سوم آن را بلااشکال دانسته اند که آیت الله مکارم جزو این گروه می باشند.

تذکر: البته این نکته قابل ذکر است که اگر لمس نام معصومین سلام الله علیهم بدون وضو جنبه اهانت به آن ها را داشته باشد،  بنا به  نظر همه فقها مانند سایر موارد اهانت به معصومین سلام الله علیهم حرام می‌شود.

سؤال: دقیقا منظور از معصومین چه افرادی می‌باشند؟

جواب: از نظر امامیه، این بزرگواران عبارتند از حضرت رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم و ائمه اطهارسلام الله‌علیهم و حضرت صدیقه کبری سلام‌الله‌علیها که جمعا چهارده نور پاک الهی می‌باشند.

سؤال: بزرگانی مانند حضرت زینب، حضرت اباالفضل و . . . علیهم‌السلام چه طور؟ آیا لمس نام مبارک آن ها بدون داشتن وضو، اشکال دارد؟

جواب: هیچ کدام از این فقها آن را حرام ندانسته‌اند. لذا چنان چه این کار جنبه توهین به مقام والای این آیات بزرگ الهی نداشته باشد، اشکالی در آن نیست.

سؤال: چنان چه این نوشته‌ها بر روی گردنبند، انگشتر، پرچم  یا مواد دیگری باشد، چه حکمی دارد؟

جواب: تغییری در حکم ایجاد نمی‌کند.

سؤال: اگر لایه‌ای مانند لاک، شیشه، پلاستیک و مشابه آن بر روی آن کشیده شده باشد،چه؟

جواب: کلا بلااشکال می‌شود، حتی اگر این لایه بسیار نازک باشد. البته اگر نوشته‌ها به گونه‌ای برجسته باشد که از پشت حائل نیز کاملا قابل لمس باشد، اشکال دارد.

سؤال تکراری: منظور از احتیاط واجب و مستحب در این جا چیست؟

جواب: احتیاط واجب یعنی یا باید از آن پرهیز کرد و یا می‌توان به فتوای مجتهد دیگری عمل نمود ولی احتیاط مستحب یعنی بهتر است از آن پرهیز شود ولی حرمتی ندارد.

سلسله مباحثات استاد ریاحی

کتاب‌خانه قرآن و حدیث مؤسسه

فهرست درختی سایت

باز کردن همه | بستن همه