امکان رؤیتپذیری هلال ماه مبارک شوال سال ۱۴۴۳ هجری قمری (۱۴۰۱ هجری شمسی)
با عنایت به اینکه زمان مقارنه ماه شوال، ساعت ۲۰:۲۸، ۳۰ ماه آپریل سال ۲۰۲۲ به وقت گرینویچ (ساعت ۰۰:۵۸ یکشنبه، ۱۱ اردیبهشتماه سال ۱۴۰۱ به وقت تهران) میباشد، رؤیت ماه شوال سال ۱۴۴۲، با چشم مسلح و غیر مسلح در شنبه شب (نقشه شماره ۱ و ۳)، در هیچ کجای کره زمین، به هیچ عنوان امکان پذیر نمیباشد، اما در یکشنبه شب، مطابق نقشه شماره ۲ و ۴ قابل رؤیت است.
نقشه شماره ۱: امکان رؤیتپذیری ماه شوال در شنبه شب، ۳۰ ماه آپریل ۲۰۲۲، مطابق ۱۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۱، بر اساس معیار محمد شوکت العوده که با استفاده از معیار برنارد یالوپ، اصلاح و محاسبه شده است.
* * *
نقشه شماره ۲: امکان رؤیتپذیری ماه شوال در یکشنبه شب، ۱ ماه مِی ۲۰۲۲، مطابق ۱۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۱، بر اساس معیار محمد شوکت العوده که با استفاده از معیار برنارد یالوپ ، اصلاح و محاسبه شده است.
راهنمای نقشه ۱ و ۲:
– رنگ سبز: در این مناطق، در صورت مساعد بودن شرایط جوی، هلال ماه به سادگی با چشم غیرمسلح رصد میشود.
– رنگ صورتی: در این مناطق، در صورت مساعد بودن شرایط جوی، هلال با چشم مسلح دیده میشود و دیدن آن با چشم غیرمسلح، خصوصا بعد از رصد با چشم مسلح و با تعیین مختصات دقیق بعید نیست. (خصوصا مناطق نزدیک به منطقه سبز)
– رنگ آبی: در این مناطق، در صورت مساعد بودن شرایط جوی، هلال فقط با چشم مسلح دیده میشود و امکان رؤیت آن با چشم غیرمسلح نیست. (امکان رؤیت ماه با چشم مسلح در مناطق نزدیک به رنگ سفید کمتر می شود.)
– بیرنگ (سفید): در این مناطق رؤیت هلال ناممکن و نشدنی است.
* * *
نقشه شماره ۳: امکان رؤیتپذیری ماه شوال در شنبه شب، ۳۰ ماه آپریل ۲۰۲۲، مطابق ۱۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۱، بر اساس معیار سید محمد قاضی میرسعید.
* * *
نقشه شماره ۴: امکان رؤیتپذیری ماه شوال در یکشنبه شب، ۱ ماه مِی ۲۰۲۲، مطابق ۱۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۱، بر اساس معیار سید محمد قاضی میرسعید.
راهنمای نقشه ۳ و ۴:
– رنگ سبز: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، در این مناطق هلال به سادگی با چشم غیرمسلح رصد میشود.
– رنگ زرد: در صورت مساعد بودن شرایط جوی، در این مناطق هلال با چشم مسلح دیده میشود و دیدن آن با چشم غیرمسلح، خصوصا بعد از رصد با چشم مسلح با تعیین مختصات دقیق بعید نیست. (امکان رؤیت ماه با چشم مسلح، هر چه به سمت مرز منطقه قرمز حرکت کنیم، کمتر و کمتر می شود.)
– رنگ قرمز: امکان رؤیت ماه با چشم مسلح بسیار بعید و بعضا غیر ممکن است. (هر چه از منطقه زرد دورتر میشود، امکان رؤیت کمتر میشود.)
* * *
بررسی چند مثال:
- ایران و کشورهای خاور میانه: امکان رؤیت ماه در شنبهشب به طور کامل منتفی است، اما در یکشنبه شب و در صورت مهیا بودن شرایط، تنها با چشم مسلح امکانپذیر است، ولی در دوشنبه شب، با چشم غیر مسلح هم قابل رویت است. لذا قاعدتا عید فطر برای مراجعی که رؤیت با چشم مسلح را کافی میدانند، روز دوشنبه، ۱۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ خواهد بود. اما عید فطر برای مراجعی رؤیت با چشم غیر مسلح را لازم میدانند، روز سهشنبه، ۱۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ میباشد.
- کشورهای اروپای شمالی، مرکزی و شرقی، قسمت عمده آفریقا و به طور کلی مناطق زردرنگ در نقشه شماره ۴: مانند ایران و کشورهای خاورمیانه است.
- کشورهای آمریکای شمالی، نیمه شمالی آمریکای جنوبی، شمالی غرب آفریقا و به طور کلی مناطق سبزرنگ در نقشه ۴: با عنایت به اینکه امکان رؤیت ماه در یکشنبه شب، با چشم مسلح امکانپذیر است، عید فطر برای همه این کشورها، دوشنبه، ۱۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ خواهد بود.
- استرالیا، هند، چین، ژاپن، کره، اندونزی، مالزی، نیوزلند، بخشهای عمدهای از روسیه، آفریقای جنوبی و به طور کلی مناطق قرمز در نقشه ۴: امکان رؤیت ماه، چه با چشم مسلح و چه با چشم غیر مسلح، در یکشنبه شب، امکان ندارد و در نتیجه عید فطر برای این کشورها، روز سهشنبه، ۱۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ میباشد.
توجه:
همانگونه که میدانید، دو موضوع در مبنای فقهی اکثریت فقها درباره آغاز ماه جدید قمری مطرح است:
۱- رؤیت ماه بر اساس چشم غیرمسلح یا چشم مسلح
۲- تعمیم منطقه
که از ترکیب اینها بیش از ۸ حالت به وجود میآید و مقلدین هر یک از مراجع با توجه به مبنای فقهی مرجع خود، میتوانند با کمک این نقشهها (خصوصا نقشه شماره ۳ و ۴ که سادهسازی شده است)، زمان تقریبی آغاز ماه شوال سال ۱۴۴۲ را در منطقه خود پیشبینی کنند.
البته مبنای مستقلی هم وجود دارد که تکوینی بوده و مقارنه ماه با خط فرضی بین زمین و خورشید است که این یک حالت بیشتر ندارد و آغاز ماه جدید برای همه مردم روی زمین در یک شبانهروز اتفاق میافتد.
جهت اطلاعات بیشتر، به لینکهای زیر مراجعه کنید.
چرا گاهی اوقات در اعلام عید فطر اختلاف نظر پیش میآید؟
فطریه و کفاره سال ۱۴۴۳ هجری قمری (۱۴۰۱ هجری شمسی)
* * * * * * * * * * * *
افرادی که تابع مبنای مقارنه هستند، با توجه به این که زمان مقارنه ماه شوال سال ۱۴۴۳، ساعت ۲۰:۲۸ شنبه ۳۰ ماه آپریل سال ۲۰۲۲ به وقت گرینویچ است، باید زمان مقارنه را بر اساس ساعت محلی خود محاسبه کرده و چنانچه زمان مقارنه، قبل از فجر صادق (اذان صبح) بود، روز بعد از فجر صادق را روز اول ماه شوال در نظر بگیرند و چنانچه زمان مقارنه پس از فجر صادق بود، روز بعد را آغاز ماه بدانند که با این حساب برای همه مناطق کره زمین، آغاز ماه شؤال (عید فطر) سال ۱۴۴۳، به صورت هماهنگ، روز یکشنبه اول ماه مِی ۲۰۲۲ (۱۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۱) خواهد بود.