سنگسار ۰۱

سؤال:

نظر حضرت عالی راجع به رجم (سنگسار) چیست؟ آیا درست است؟ حدوداً بیست روایت به طور مستقیم و حدود هشتاد روایت به طور غیرمستقیم دلالت بر رجم می کند.

*********************************************************************

پاسخ:

مسأله رجم از مباحث پیچیده فقه است که در ضمن آن مباحث متعدد چالش‌برانگیز و حساسیت‌زایی وجود دارد. به اجمال عرض می‌کنم که با توجه به روایات متعدد معتبری که وجود دارد، رجم به معنای سنگسار در شرایطی لازم است مگر حاکم شرع با مسؤولیت شرعی خود به جهت دفع افسد، حکم دیگری را جای‌گزین این حکم بکند. از جمله مواردی که رجم به معنای مذکور مطرح شده آن است که

– فرد عاقل و بالغ بوده و به اختیار مرتکب زنا شده باشد.

– فرد همسری دائمی داشته باشد.

– فرد امکان همبستری با همسر خود را داشته باشد. (همسر دور از دست‌رس یا بیمار یا . . . نباشد.)

– فعل به گونه‌ای انجام شده باشد که چهار مرد عادل یا معادل آن فعل زنا را به عینه دیده باشند (فیلم و مانند آن کفایت نمی‌کند) و بر این امر شهادت دهند و موضوع را در شرایط یکسان شرح دهند. (بر قاضی لازم است که با سؤالات خود از شهود، به طور جداگانه و با دقت موضوع را بررسی کند.)

حال اگر هر کدام از موارد بالا منتفی شود، نه تنها نمی‌توان حکم به سنگسار داد که حتی به طور معمول شهود مجازات می‌شوند ولو حتی یک نفر از چهار نفر اتفاق را بر هم بزند.

در ضمن در اجرای حکم سنگسار شرایطی هست که باید لحاظ شود از جمله آن‌که سنگ‌ها در سنگسار نباید بزرگ باشند و زدن به صورت ممنوع است و باید سنگسار از پشت سر انجام شود و . . .01

سلسله مباحثات استاد ریاحی

کتاب‌خانه قرآن و حدیث مؤسسه

فهرست درختی سایت

باز کردن همه | بستن همه