فرازهایی از کتاب حماسه حسینی (قسمت پنجم)
فصل دوم تحریف در واقعه تاریخی کربلا
۱. معنی تحریف و انواع آن
. . . تحریف یعنی چه؟ تحریف که از ماده «حرف» در زبان عربی است، یعنی متمایل کردن یک . . . چیز از آن مسیر اصلی و وضع اصلی که داشته است یا باید داشته باشد. به عبارت دیگر، تحریف نوعی تغییر و تبدیل است، . . .
انواع تحریف
تحریف انواعی دارد و از همه مهمتر این است که تحریف یا لفظی است و یا معنوی.
تحریف لفظی این است که ظاهر یک چیز را عوض کنند . . . اما تحریف معنوی این است که شما در لفظ تصرّف نمیکنید، لفظ همین است که هست، ولی این لفظ را طوری میشود معنی کرد که همان معنی صاف و راست و مستقیم آن است، مقصود گوینده هم همین بوده است، وطور دیگری میتوان معنی کرد که خلاف مقصد و مقصود گوینده است . . .
تحریف از نظر موضوع
. . . تحریف از نظر موضوع نیز فرق میکند. یک وقت هست تحریف در یک سخن عادی است، ما دو نفر با همدیگر حرف میزنیم، حرف عادی، یک کسی نقل میکند، تحریف میکند.
یک وقت هست تحریف در یک موضوع بزرگ اجتماعی است. مثلاً تحریف کردن در شخصیتها. شخصیتهایی هستند که قولشان حجّت است، عملشان برای مردم حجت است، خُلقشان برای مردم نمونه است. . . چیزهایی که به اخلاق و تربیت و دین مردم بستگی دارد، تحریف در اینها خطرناک است . . .
حادثه کربلا برای ما مردم خواهی نخواهی یک حادثه بزرگ اجتماعی است؛ یعنی این حادثه در تربیت ما، در خُلق و خوی ما اثر دارد . . . این قضیه را ما باید . . . همان طوری که بوده است، بدون کم و زیاد تلقی کنیم و اگر کوچکترین دخل و تصرفی از طرف ما در این حادثه صورت بگیرد، حادثه را منحرف میکند، به جای اینکه ما از این حادثه استفاده کنیم قطعاً ضرر خواهیم کرد . . .
نمونههایی از بعضی تحریفهایی که در لفظ و ظاهر شده است، یعنی در شکل قضیه، در چیزهایی که نسبت دادهاند، ذکر میکنم . . .
اگر بخواهند روضههای دروغ را جمع کنند، روضههایی که میخوانند ودروغ است، شاید چند جلد کتاب پانصد صفحهای بشود . . .